Ransomware treft wisselkantoor GWK Travelex, Universiteit Maastricht, hoogste rechtbank van Berlijn, overheidsinstellingen in Amerika en tientallen Nederlandse bedrijven en mondzorgpraktijken.
Wat is ransomware?
Ransomware, oftewel gijzelsoftware, is een chantagemiddel welke ervoor zorgt dat de gebruiker geen toegang meer krijgt tot hun systeem en/of hun persoonlijke bestanden. Om weer toegang te krijgen wordt er door de hackers losgeld geëist. Door het betalen van het losgeld (cryptovaluta) is het niet zeker dat de bestanden weer vrijgegeven worden.
Ransomware-aanval
Ransomware kan op verschillende manieren de computer infecteren. Het gebeurd tegenwoordig vrijwel altijd via e-mail, zoals ongevraagde e-mails waarmee malware op uw computer wordt geïnstalleerd, hyperlinks waar je op klikt, bijlages welke je opent etc. Het afgelopen jaar is bijna 5.000 keer aangifte gedaan tegen computercriminaliteit. Dat is een stijging van 64% vergeleken met 2018 (Bron: politie). Dit aantal valt in het niet bij het aantal slachtoffers. Volgens het CBS werden in 2018 in totaal 1.2 miljoen mensen in Nederland slachtoffer van computercriminaliteit.
Wat is de mogelijke impact?
Met ransomware loopt u het gevaar om bedrijfsinformatie te verliezen, dat deze informatie in verkeerde handen komt en u tijdelijk niet kunt inloggen/werken in uw computer of netwerk. Om dit te herstellen kost het vaak veel geld en het kan eventueel ook nog schade aanbrengen aan de reputatie van de organisatie.
Voorkomen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kun je het 100% voorkomen? Nee, dat niet. Maar met de juiste beveiliging, zoals een goede firewall kun je het risico énorm verkleinen en met het dagelijks maken van een back-up vergroot je de kans om na een ransomware-aanval (volledig) te herstellen. Wilt u weten of u goed beveiligd bent tegen ransomware of weten wat u nog meer kunt doen om het risico te beperken? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.